Home Adauga anunt | Contact
Site de inchiriat 720*90
Home    Despre noi    Adauga anunt    Cont nou    Contact    Marti, 23 Ianuarie 2018 18:07
CAUTARE
Rubrica:
Categoria:
Pret: -   
Moneda:
Localitate:
Telefon:
Text:
 
 
 
 
 
Incepand din 2008 Tecoprest Com se implica in educatia, dezvoltarea si cresterea copiilor >>>
 
 
 
ULTIMELE ANUNTURI VIZITATE

 • Scaun mare din pvc
 • Oferta accesibila
 • Taraba pentru piete agroalimentare
 • drujbisti 1500 euro - Austria
 •  
  CURS VALUTAR

  1 EURO: 4.6679 RON
  1 USD: 3.8116 RON
   
   
   
  Facebook 160*240

  Gutui - Lucrari de intretinere caracteristice gutuiului.


        LUCRARI DE INTRETINERE SPECIFICE GUTUIULUI

     I. Carcateristica cresterii tulpinii.

     In mod natural, gutuiul creste ca tufa cu mai multe tulpini care pornesc de la colet, respectiv de la suprafata solului. Pomii altoiti insa se cultiva cu un singur trunchi, atingand inaltimi de 3-8 m.

     Trunchiul este de regula torsionat (rasucit), cu scoarta de culare brun-rosiatica cu nuanta verzuie si cu pete (lenticele) cenusiu-deschis sau castaniu.

     Ramurile tinere au o culoare verde cenusie cu nuanta castanie acoperite cu perisori, iar lastarii si mugurii sunt acoperiti cu un puf des, paslos.

     In ciclul anual de dezvoltare, gutuiul prezinta doua valuri de crestere a lastarilor: unul incepe primavara, iar al doilea incepe catre sfarsitul lunii iulie. Lemnul gutuiului este de culoare alba si este foarte tare.

     Totalitatea ramurilor formeaza la un loc o coroana, in general neregulata, insa de cele mai multe ori sferica sau sferic-turtita, rareori piramidala, destul de deasa, a carei lungime este cuprinsa intre 3-5 m.

     Formatiunile fructifere la pomii altoiti incep sa apara inca din anul al doilea sau al treilea de la plantare. La pomii tineri, aceste ramuri care sustin rodul se formeaza pe toate categoriile de ramuri, inclusiv axul coroanei; cu timpul, ramurile de schelet ingrosand-se, formatiunile fructifere se localizeaza pe ramurile de semischelet.

     II. Forme de coroana adecvate si taierea aplicata gutuiului.

     Taierea pomilor tineri: Pentru a da posibilitatea unui pom sa se dezvolte armonios si sa fructifice cat mai mult, este neaparat necesar sa il incadram intr-o forma de coroana cat mai apropiata de natural care sa-i puna in valoare caracteristicile biologice.

     In afara de aceasta, la alegerea formei de coroana adecvata este necesar sa avem in vedere ca soiurilecultivate, avand fructe mari, grele, este necesar sa asiguram coroanei un schelet puternic pentru a le sustine; in al doilea rand, pentru a feri pomul de atacul bolilor si daunatorilor care se dezvolta bine la umbra si caldura, este necesar sa ne orientam catre o coroana mai rara prin care aerul sa poata circula. Un al treile motiv care se va urmari corelat cu al doilea este acela de a obtine un frunzis sanatos si fructe cat mai colorate, deci asigurarea patrunderii soarelui odata cu aerul in coroana.

     Daca marul si parul si parul se pot incadra bine in formele de coroana cunoscute, gutuiul, datorita specificului natural de a creste ca tufa cu mai multe trunchiuri sau cu semitrunchi, nu se conduce prea usor intr-o forma regulata.

     De aceea, formele cele mai potrivite pentru conducerea gutuiului sunt: tufa cu semitrunchi si vasul cu 3-4 ramuri dirijate printr-o crestere semilibera.

     In cazul formei de coroana tufa cu semitrunchi, pomul este format dintr-un trunchi inalt de 60-70 cm care se prelungeste cu 1-2 axuri si dintr-un numar de nedeterminat (8-10) de sarpante, distantate intre ele la minimum 20-25 cm; aceste sarpante se vor ramifica prin bifurcare, evitand insa formarea unor unghiuri ascutite care sa inchida coroana. Se va obtine astfel o coroana mai mult sau mai putin rotunjita care va trebui usor luminata prin suprimarea ramurilor care indesesc, pentru a usura patrunderea aerului si a luminii in interior. O conditie esentiala este ca sarpantele sa fie luminate pe toata lungimea lor si vigoarea lor sa fie mai mare decat a ramurilor subordonate.

     Nu vor fi necesare subsarpante propriu-zise, ci sarpantele se vor imbraca cu ramuri de semischelet si ramuri de rod care le vor garnisi de jur imprejur. Dupa circa 3-5 ani, in functie de vigoarea soiului, putem considera coroana incheiata, iar axul il putem taia la un mugure sau o ramura laterala.

     Materialul saditor de la care se porneste sunt pomii din campul II sau III al pepinierei, cu 4-5 brate si cu inaltimea trunchiului stabilita anterior.

     In cazul formei de coroana vas se porneste cu verigi de un an (din campul II al pepinierei). Dupa plantare, verigile se taie la 50-70 cm de la sol; din ramurile care iau nastere se aleg 3-4 distantate la 15-20 cm, in asa fel incat centrul coroanei s fie cat mai deschis, favorizand luminarea si aerisirea. Ramurile alese se scurteazain acelasi plan la lungimea de 30-40 cm deasupra a 2 muguri, astfel incat sa dea nastere la ramificatiile de ordin II, dirijate fie prin bifurcare, fie prin ramificare bilaterala alterna exterioara, avand grija ca ele sa fie subordonate sarpantelor pentru a crea un schelet solid.

     Lucrarile ce urmeaza vor viza imbracarea libera (naturala) a sarpantelor si subsarpantelor cu ramuri de semischelet si fructifere, in acest fel ca acest pom de talie mica sa se alungeasca, sa ramifice relativ neregulat si sa inceapa sa fructifice doi ani mai tarziu.

     Aceste doua forme de coroana pot fi obtinute destul de simplu si se pot folosi atat in gradinile familiale, la pomii izolati, cat si in plantatii comerciale.

     Pentru plantare se pot folosi si drajoni, in care caz pomii se conduc sub forma de tufa cu mai multe tulpini. Adica direct de la nivelul solului se lasa 4-5 ramificatii. O asemenea forma de conducere este perfect justificata de aspectul biologic al gutuiului, iar recoltele obtinute sunt identice cu cele obtinute la formele cu o singura tulpina.

     Fiecare crestere ce porneste direct dinradacina constituie un fel de ramura de schelet pe care urmeaza sa o imbracam cu ramuri de ordinul II sau semischelet la fel ca in celelalte cazuri. Si in acest caz, vom cauta sa repartizam cat mai uniform ramurile subordonate in asa fel incat sa evitam umbrirea si indesirea; pentru aceasta prima ramificatie de pe fiecare ramura de schelet trebuie sa se gaseasca la o distanta de 50-60 cm de la nivelul solului.

     Taierea pomilor maturi: In cazul gutuiului aplicam doua tipuri de taieri: scurtarea in cazuri obligate si, in principal, rarirea sau suprimarea. Pomii cu crestere viguroasa  se taie de regula moderat, eliminandu-se ramurile de prisos cu scopul de a imbunatati regimul de lumina din interiorul coroanei. In fiecare an se indeparteaza toate ramurile bolnave, uscae, ramurile concurente si cele ce cresc in interiorul coroanei; scurtarile trebuie aplicate doar in cazul cresterilor anuale viguroase, pentru a evita degarnisirea bazei.

     Epoca cea mai buna pentru taierea la gutui este primavara devreme sau toamna. Ranile rezultate in urma taierilor se ung cu mastic sau vopsea de ulei. Odata ce pomii intra pe rod, cresterile incep sa se reduca, iar taierile se vor aplica diferentiat pentru a obtine cresteri anuale de cca. 35-40 cm, cat si formatiuni roditoare noi.

     Taierea ramurilor mixte: daca lungimea acestora nu depaseste 20-30 cm, ele se scurteaza foarte putin (1/4-1/5 din lungime) pentru a scurta zona de muguri dorminzi de la baza. Celor mai viguroase (30-40 cm) li se aplica o scurtare mai puternica (1/3 din lungime) pentru acelasi scop.

     Taierea ramificatiilor fructifere: la un moment dat, ramificatiile fructifere, daca sunt slab luminate si aerisite, precum si in numar prea mare, maciuliile plasate catre varful ramificatiilor cresc slab, incep sa se usuce sau sa imbatraneasca. In astfel de cazuri se vor aplica rariri si scurtari in asa fel incat sa se lase doar 2-3 maciulii pe o ramificatie, in functie de numarul de ramuri mixte in coroana; rarirea se va face in asa fel incat intre maciulii sa ramana o distanta de cel putin 10-12 cm.

  Taierea ramurilor vegetative si anticipate: Acestea se vor trata astfel incat sa se asigure cresteri anuale de 30-40 cm si sa se evite degarnisirea; se va aplica rarirea in cazul cand indesesc coroana.

     Taierea ramurilor lacome: Ele sunt intotdeauna de prisos in coroana pomilor tineri; in cazuri fortate se vor folosi pentru inlocuirea unui brat atunci cand acesta, dintr-un motiv oarecare a pierit. La soiurile care drajoneaza puternic vom avea grija sa indepartam drajonii in faza erbacee, deoarece ei influenteaza cresterea pomului si recolat.

     III. Fertilizarea gutuiului.

     Ingrasamintele au o reala influenta asupra cresterii si rodirii gutuiului. Aplicarea combinata a ingrasamintelor organice si minerale imprima o crestere armonioasa si eficienta a pomilor. In functie de varsta pomului si de fertilitatea solului, precum si de carcaterul climatic al anului respectiv, se recomanda urmatoarele doze de ingrasaminte minerale:

  - la pomii tineri, pana in 6 ani: 40 kg azot, 40 kg fosfor, 30 kg potasiu- la hectar (substanta activa);

  - la pomii intre 6-10 ani: 60 kg azot, 60 kg fosfor, 45 kg potasiu- la ha (substanta activa);

  - la pomii in plin rod, peste 10 ani: 90 kg azot si 60 kg potasiu la ha (substanta activa);

  - la pomii in varsta de peste 20 de ani: 120 kg azot, 120 kg fosfor si 90 kg potasiu- la ha (substanta activa).

     La aceste se adaugfa si ingrasamintele organice (gunoi de grajd) in cantitati de 30-40 t/ha, o data la 3-4 ani.

     Se mai pot aplica ingrasaminte organice lichide, administrate pe brazde de 20 cm adancime (deschise cu rarita) astfel:

  - must de balegar sau urina, in amestec cu 4-5 parti apa;

  - gunoi de pasari in amestec cu 10-12 parti apa.

     Din acest amestec se da o galeata cu lichid la 3-4 metri patrati; dupa inflitrare, santurile se acopera cu pamant.

     Culturile acoperitoare consituie un ingrsaman verde care poate suplini in mare masura gunoiul de grajd.


  AUTENTIFICARE

    Recuperare parola
    Creare cont nou
   
  INFORMATII UTILE

   
  RECOMANDATE

  Mobila la comanda
  Fose septice
  Bioactivatori
  Magazin virtual
  Bijuterii
  Traduceri autorizate
  Mobila 160*320
  Cautam distrubuitori 160*240
  ULTIMELE CAUTARI

  garsonierĂƒÂÅ
  garsonierà ƒÃ ƒ
  garsonierà ƒÂƒ
  garsonierà ƒ à £
  garsonierà ƒ £
  garsonier ÂÅ
  doamna mătură
  Vând prune uscate
  VÃ ¢nd prime uscate 6
  V¢ndprimeuscate6
   
   
  Home  |  Despre noi  |  Adauga anunt  |  Cont nou  |  Contact  |  Termeni si conditii  |  Publicitate si promovare  |  Utile  |  Diverse

  Copyright © 2008 TECOPREST COM. Toate drepturile rezervate. Web design: Tecoprest Com & Dezibel Media

  Voucher Oferta lunii.