Home Adauga anunt | Contact
CP id: 38648 728*90
Home    Despre noi    Adauga anunt    Cont nou    Contact    Luni, 22 Ianuarie 2018 06:26
CAUTARE
Rubrica:
Categoria:
Pret: -   
Moneda:
Localitate:
Telefon:
Text:
 
 
 
 
 
Incepand din 2008 Tecoprest Com se implica in educatia, dezvoltarea si cresterea copiilor >>>
 
 
 
ULTIMELE ANUNTURI VIZITATE

 • Renault Laguna
 • Castiga bani lunar cu Ladys
 • Magazin saltele Noapte Buna
 • oferta de împrumut gravă
 • Vidanjari Ilfov
 •  
  CURS VALUTAR

  1 EURO: 4.6614 RON
  1 USD: 3.7984 RON
   
   
   
  Facebook 160*240

  Citrice - Aţi dorit vreodată să ştiţi despre arborii de citrice (Lamani, Portocal, etc) şi iernatul acestora?


     Toamna abia a inceput si deja s-au ivit primele zile reci. Auzim des propozitia „Iti pregatesc imediat un ceai fierbinte cu lamaie”, ceea ce da nastere imediat la urmatoarea intrebare:

     Pot sa plantez samburi ca sa am un lamai?

     Ei bine, ca la toate rasadurile, urmasul va fi diferit de planta-mama, deoarece contine material genetic si de la „tata”. Prin urmare, ca in cazul tuturor fructelor, altoirea este singura modalitate de pastra soiurile de lamai. Pentru aceasta, ramuri din soiul dorit sunt grefate pe „port-altoi”, care este baza de altoire.

      Desi puteti planta adesea seminte de citrice, copacii care apar produc fructe doar multi ani mai tarziu, iar cantitatea si calitatea fructelor este incerta, intrucat nimeni nu a testat si nu a descris combinatia de gene a puietului respectiv. Cu toate acestea, este interesant de remarcat ca, in unele cazuri, puietii rasariti din seminte de citrice produc fructe ale soiului initial. Experimentarea pe cont propriu isi are rasplata sa. Germinatia este declansata atunci cand fructele se racesc (asezati-le in compartimentul cu legume al frigiderului, la o temperatura de 1-5° C, timp de 14 zile).

     Cu siguranta va veti bucura de privelistea frunzulitelor germinate de lamaie cum isi fac loc prin pamant pentru a vedea lumina zilei. Şi pentru ca am amintit de lumina: semintele de citrice trebuie semanate la sfarsitul lui februarie sau inceputul lui martie, cand nivelul luminii si temperatura diurna incep iar sa creasca. Vremea sa fie luminoasa si calduta, cu temperaturi de germinare constante de aproximativ 21-25°C. Puietii au nevoie de un loc cu lumina puternica.

     Iernatul.

      Din moment ce citricele vor avea nevoie în curand de ingrijirea pe timp de iarna, dorim ca in acest buletin informativ sa va oferim informatii specifice despre acest subiect:

      Dupa cum probabil stiti deja, arborii de citrice sunt un pic pretentiosi cand vine vorba de iernat. Adesea, oamenii se intreaba ce se poate face impotriva caderii frunzelor, care de obicei apare la sfarşitul iernii, de obicei din cauza ingrijirii incorecte.

     Nevoile arborelui.

     Speciile se dezvolta foarte bine în climele tropicale si subtropicale, insa fac fata si climei mediteraneene, care iarna poate ajunge si la zero grade sau chiar mai puţin. Acest fapt are urmatoarea insemnatate in ceea ce priveşte ingrijirea lor: citricele au nevoie de multa lumina atat vara, cat si iarna, asa cum beneficiaza de ea in habitatele lor naturale.

      Lumina si temperatura depind una de cealalta, deoarece actioneaza impreuna si individual pentru a activa metabolismul unui arbore, in aceasta constand dificultatea ingrijirii arborilor de citrice in timpul iernii. Pentru a fi limpede: cu cat arborele beneficiaza de mai multă lumină (care determina fotosinteza), cu atât trebuie sa fie mai cald pentru ca planta sa aiba un coeficient metabolic suficient. Cu cat arborele beneficiaza de mai multa caldura (care îi accelereaza coeficientul metabolic), cu atat are nevoie de mai multa lumina pentru a atinge un nivel suficient de fotosinteza.

      Daca metabolismul arborelui este prea rapid in timpul iernii, deoarece temperatura este prea ridicata (de exemplu, planta se afla intr-o camera de zi, in special dupa o draperie), si dacă nu are suficienta lumina, acesta va metaboliza mai multe substanţe decat poate genera prin fotosinteza, ceea ce inseamna ca se consuma pe sine.

      Totusi, este bine ca, pentru hibernare, sa asezam planta intr-un loc foarte luminos, la temperatura scăzuta (aici este inclusa aerisirea locului de iernat al arborelui la temperaturi mai mari decat cea de inghet). Asta pentru ca, la latitudinea la care ne aflăm noi, cel mai luminos loc posibil este ca o camera intunecata in comparatie cu lumina tropicala, mai ales iarna. Pentru cei dintre dvs. care sunteti pasionati de cifre: anul acesta, în Zanzibar, în februarie, în jurul amiezii, am masurat o intensitate a luminii de aproximativ 190.000 - 210.000 de lucsi. In acelasi timp, în Romania, in aer liber, lumina avea probabil o intensitate de 10–15.000 de lucsi. Un adapost de iarna foarte luminos (cum ar fi o sera sau o oranjerie mica) poate asigura adesea 10.000 de lucsi sau mai putin. Un adapost normal de iarna (oamenii spun adesea „l-am pus pe un coridor, langa o fereastra orientata spre nord, unde este cea mai multa lumina”) ajunge doar la circa 1.000 de lucsi, iar în camerele de zi intensitatea luminii este in mod normal cuprinsa intre 500 si 800 de lucsi. Dupa cum vedeti: in astfel de conditii din tari ca ale noastre, trebuie sa va faceti cruce si sa sperati la ce e mai bun atunci cand este vorba de iernatul citricelor, din cauza diferentei dintre lumina de care au nevoie si cea de care beneficiaza.

      Acum ca aveti informatii, sa ne intoarcem la masurile practice.

     Trei strategii de iernat s-au dovedit a avea succes.

     A.: Amplasarea arborelui in sera unei pepiniere sau acasa, într-o mica sera sau oranjerie.

      B.: Amplasarea arborelui intr-un loc luminos, la o temperatura de 5-10°C; aerisiti frecvent incaperea si faceti umbra daca lumina calda a soarelui intra in incapere (de la sfarsitul lui ianuarie, in special in cazul ferestrelor orientate catre sud).

      C.: Amplasati arborele intr-un loc foarte luminos, la o temperatura de la 16/18° pana la 20°C.

      Varianta C este cea mai dificila, intrucat astfel de conditii sunt aproape imposibil de creat. In aceste zone, avem lumina si mai slaba decat conditiile enumerate mai sus, iar în zilele reci de iarna temperatura din camerele de zi este de aproximativ 21°C. Sunt de preferat incaperile sau coridoarele cu temperatura maxima de 16-18°C, insă acestea sunt rar utilizate pentru iernatul pomilor de citrice. Si in aceste incaperi arborii trebuie asezati cat mai aproape cu putinta de o fereastra.

     In legatura cu temperatura:

     De obicei, frunzele cad din cauza udarii excesive si a diferentei majore de temperatura dintre radacini si frunze; „cap fierbinte şi picioare reci”, dupa cum spun gradinarii, sau „picioare fierbinti si cap rece”. Motivul acestui fapt este rareori remarcat: pe masura ce incaperea se încalzeste, mare parte din arbore se afla la temperatura camerei de, sa zicem, 21°C, Insa planta sta pe o podea de 16-18°C. Radacinile mai reci au activitate mai redusa decat frunzele calde, copacul este stresat si frunzele ii cad. Remediul: separati baza arborelui de podeaua rece, asezandu-l pe un suport mobil sau intr-un ghiveci cu rotile pe sub care circula aerul; de asemenea, puteti izola copacul de podeaua rece prin asezarea sub ghiveci a unui strat gros de polistiren.

      Situatia opusa: arborele se afla pe o podea incalzita, astfel ca radacinile au temperatura de 20 pana la 28°C, iar coroana se afla la doar 18-22°C. Si in acest caz se intampla un lucru similar: copacul este stresat din cauza ca radacinile sunt mai active decat frunzele. Rezultatul: caderea frunzelor.

      Ei bine, iata ca aveti o gramada de material de citit! Cu toate acestea: cu cat intelegeti mai bine arborii de citrice si felul in care îi influentati in timpul etapei de iernat, cu atat veti gestiona mai bine situatia si veti dezvolta cea mai buna strategie de iernat pentru situatia dvs. In plus, puteti reactiona mai rapid cu solutii în cazul aparitiei problemelor.

     Aceste relatii lumina-temperatura sunt destul de simple in comparatie cu strategiile de fertilizare si udare din cele sase luni reci ale anului:

     Nu fertilizati din septembrie pana in februarie; daca planta ierneaza la rece (varianta B de mai sus), nu fertilizati din septembrie pana in martie. Tratati lipsa de fier (vene verzi la frunze, frunze galbene) adaugand hrana feroasa.

      Udati cu apa moale la temperatura camerei. Nu utilizati apa dura, intrucat aceasta poate cauza lipsa fierului. Pentru iernatul mai cald, udati cu mare grija in functie de situatie si evitati indeosebi excesul de apa si defazarea udării. Mai multi arbori se ineaca, nu se usuca! In cazul iernatului racoros, pastrati arborele mai uscat (pamant usor umed); pamantul nu trebuie sa fie uscat ca paiele, iar arborele nu se va usca.

     Lasati arborele afara cat mai mult posibil, iar primavara scoateti-l afara cat mai devreme cu putinta.

     Indeosebi la sfarsitul iernii si primavara, devreme, duceti arborele afara, intr-un loc protejat. Locul respectiv nu trebuie sa se incalzeasca in asa masura incat temperatura din timpul noptii să fie mult mai mica decat cea diurna, de exemplu, noaptea sa fie 5°C, iar peste zi 20-25°C.

      Inainte de a duce arborele in interior, curatati-l bine si faceti tot ce puteti pentru ca acesta sa nu ierneze alaturi de melci sau paduchi. Daca este nevoie, in acest moment il puteti scurta. Rariti coroanele foarte bogate, pentru a permite trecerea luminii. La sfarsitul lunii ianuarie verificati daca exista paraziti (care sunt in plina dezvoltare in acest moment al anului). Paduchii verzi si primii paduchi lanosi s-au pus deja in miscare. Ultimii paraziti care apar sunt afidele, dar chiar şi acestea apar incepand din martie.

      Va uram succes la iernatul arborilor dvs. de citrice!


  AUTENTIFICARE

    Recuperare parola
    Creare cont nou
   
  INFORMATII UTILE

   
  RECOMANDATE

  Mobila la comanda
  Fose septice
  Bioactivatori
  Magazin virtual
  Bijuterii
  Traduceri autorizate
  Mobila 160*320
  Cautam distrubuitori 160*240
  ULTIMELE CAUTARI

  adina
  36873
  usblxbsGjlwsLOUvLU
  turda
  personal
  trasport 1,5t
  transport marfa
  transit
  timpurisnoi
  daa
   
   
  Home  |  Despre noi  |  Adauga anunt  |  Cont nou  |  Contact  |  Termeni si conditii  |  Publicitate si promovare  |  Utile  |  Diverse

  Copyright © 2008 TECOPREST COM. Toate drepturile rezervate. Web design: Tecoprest Com & Dezibel Media

  Voucher Oferta lunii.