Home Adauga anunt | Contact
Activator Bio 728*90
Home    Despre noi    Adauga anunt    Cont nou    Contact    Marti, 23 Ianuarie 2018 18:06
CAUTARE
Rubrica:
Categoria:
Pret: -   
Moneda:
Localitate:
Telefon:
Text:
 
 
 
 
 
Incepand din 2008 Tecoprest Com se implica in educatia, dezvoltarea si cresterea copiilor >>>
 
 
 
ULTIMELE ANUNTURI VIZITATE

  • Scaun mare din pvc
  • Oferta accesibila
  • Taraba pentru piete agroalimentare
  • drujbisti 1500 euro - Austria
  •  
    CURS VALUTAR

    1 EURO: 4.6679 RON
    1 USD: 3.8116 RON
     
     
     
    Facebook 160*240

    Lamai - Fructe exotice de climat subtropical - Fructele citrice sau hesperide.


       Din punct de vedere botanic, aceste fructe sunt considerate bace cu structura hesperoida. Sunt deosebit de apreciate datorita valorii lor nutritive si in special a continutului in vitamina C. Se consuma in stare prospata sau prelucrate sub forma de sucuri, dulceturi, compoturi etc.
       Productia mondiala de fructe citrice este in continua crestere, datorita dezvoltarii cererii pentru acest gen de fructe si a perfectionarii tehnicii de industrializare a sucurilor naturale si a extractiei uleiurilor eterice.
       Pe plan mondial, productia anuala de fructe citrice se estimeaza la circa 40 milioane tone - ponderea importanta fiind detinuta de portocale si mandarine. Principalele tari producatoare sunt S.U.A. (cu peste 50% din productia mondiala), Spania, Italia, Israel, Grecia, Cipru, Turcia etc.
       Tara noastra se aprovizioneaza cu fructe citrice din bazinul mediteranean (Grecia, Liban, Cipru, Turcia, Italia).
       Fructele citrice se recolteaza la maturitate deplina sau in parg. Pulpa acestor fructe este impartita in felii cu membrane exterioare si este compusa din papile suculente, cu un continut bogat in zaharuri, uleiuri eterice, acizi organici, vitamine si saruri minerale.
       In urmatorul tabel sunt prezentate compozitia chimica (in procente) si valoarea alimentara a principalelor sortimente de fructe citrice.

    Denumirea
    fructului

    Apa

    Protide

    Acizi
    organici

    Glucide

    Calorii, in
    g/100 g
    produs

    Portocale

    85,0

    0,9

    1,3

    11,5

    53

    Lamai

    81,0

    0,7

    5,3

    8,4

    55

    Grepfruturi

    86,0

    0,8

    6,5

    4,6

    50

       Fructele citrice au coaja aurie, mai mult sau mai putin aderenta la pulpa. Pentru mandarine, portocale si grepfruturi, coaja subtire este caracteristica fructelor de calitate superioara, iar pentru lamai, coaja de grosime mijlocie reprezinta indiciul ca fructele sunt de buna calitate. Pulpa mandarinelor, portocalelor si grepfruturilor se poate consuma ca atare, iar coaja acestora, avand un continut ridicat de uleiuri eterice, este utilizata la prepararea produselor de cofetarie pe cale industriala, a bauturilor nealcoolice, precum si in industria parfumurilor.

       Particularitati merceologice:

       Din grupa fructelor citrice vom prezenta sortimentele care detin o pondere mai mare, din punct de vedere economic si alimentar: portocalele (Citrus auratium), manda­rinele (Citrus nobilis), grepfruturile (Citrus grandis), lamaile (Citrus limonum).
       Tinand seama ca lamaile sunt de mai mare utilitate in consumul obisnuit al fiecarei gospodarii, ne vom referi mai intai la unele aspecte legate de valoarea nutritiva si alimentara, precum si de comercializarea acestor fructe exotice, de climat subtropical.
       Prin urmare, cele mai importante calitati ale lamailor sunt acelea care deriva din continutul acestor fructe in vitamine, zaharuri, acizi organici si substante minerale.
       Este evident ca vitamina C este cea mai importanta dintre vitaminele pe care le contin lamaile, atat prin procentul ridicat in care se gaseste, cat si prin necesitatea acestui factor vital pentru om. Carenta vitaminei C provoaca o serie intreaga de manifestari caracteris bolii care se numeste scorbut.
       In tara noastra cazurile care apar sunt relativ rare, insa ele destul de frecvente in acele tari in care lipsesc din alimentatie fructele si legumele bogate in vitamina C. Lamaile se afla printre fructele cu cel mai inalt continut vitamina C, continand pana la 45 mg la 100 g de produs.
       Daca se are in vedere ca necesitatile zilnice in vitamina C variaza la copii intre 30 si 80 mg, la adulti pana la 74 mg, iar la mamele care alapteaza necesitatea zilnica este de minimum 150 mg, trebuie sa concluzionam ca un consum ridicat de lamai - in toate etapele vietii este neaparat indicat.
       Nu trebuie sa neglijam, de asemenea, importanta lamailor in activitatea sportiva, unde efortul fizic atrage dupa sine o crestere a necesitatilor de vitamina C, ce pot fi satisfacute printr-un consum mare de fructe citrice. Acestea aduc in organismul sportivilor necesarul de vitamine, zaharuri si substante minerale, care vor recupera, in final, energia pierduta in urma efortului fizic depus.
       Lamaile contin in cantitati importante, pe langa vitamina C, si alte vitamine, cum ar fi: Bl, B2, B6, P si PP. Acestea detin functii foarte importante in buna functionare a sistemelor: nervos, vizual, muscular si de reproductie, in afara de vitamine, lamaile contin zaharuri (in forme simple), care sunt usor asimilabile, precum si acizi organici, dintre care pe primul loc se situeaza acidul citric, cu efect diuretic si de inlaturare a setei. Lamaile contin, in sfarsit, o serie intreaga de substante minerale, strict necesare organismului uman (K, Na, Ca, P si altele).
       Productia de lamai este constituita din numeroase varietati, iar din acestea sunt comercializate numai acelea care prezinta calitati deo­sebite. Caracteristica cea mai importanta a lamailor este posibilitatea pe care o are planta de a face un numar mare de flori, in toate anotimpurile anului. Fiecarei perioade de inflorire ii corespund diverse tipuri de fructe, cu caracteristici merceologice si organoleptice care poarta diferite denumiri. Astfel, in Sicilia - Italia perioadele de inflorire (importante, din punct de vedere economic) care determina un export sustinut sunt in numar de trei, si anume:

    • aprilie-mai, in care se produce lamaia de iarna sau lamaia propriu-zisa. Aceasta se caracterizeaza printr-o forma in gene­ral regulata, cu coaja fina si suc foarte acidulat. Se coace de la sfarsitul lunii septembrie, pana in aprilie. Fructele care se exporta inca din luna decembrie sunt in general de culoare verde deschis;
    • iunie-iulie este perioada in care se produce tamaia denumita biancuzzo sau banchetto, de culoare alburie. Se caracterizeaza printr-o forma mai putin regulata, iar coaja prezinta mai multe asperitati decat lamaia de iarna, avand adancituri longitudinala pronuntate; se coace de obicei din aprilie pana in luna mai (inclusiv).
    • august-septembrie este perioada in care se produc lamaii denumite verdelli. Aceasta denumire deriva de la culoarea tipica (verzuie) a cojii care este neteda si lucioasa. Lamaile verdelli se coc din a doua jumatate a lunii mai pana in august. Fructele primei recolte sunt, in majoritate, de culoare deschisa iar cele din recoltele urmatoare, desi ating un grad optim coacere, tind catre culoarea verde de diferite intensitati.

       Caracteristicile tehnice si proprietatile organoleptice ale citrice trebuie sa se incadreze in normele Comisiei Economice Europa, elaborate de Organizatia Natiunilor Unite.


    AUTENTIFICARE

      Recuperare parola
      Creare cont nou
     
    INFORMATII UTILE

     
    RECOMANDATE

    Mobila la comanda
    Fose septice
    Bioactivatori
    Magazin virtual
    Bijuterii
    Traduceri autorizate
    Cautam distrubuitori 160*240
    Mobila 160*320
    ULTIMELE CAUTARI

    Plinuţă
    Plinuţă
    PlinuĂľĂ
    PlinuĹŁÄÆ
    PlinuĂľĂÅ
    PlinuþÃÂ
    PlinuÅ£ÄÆ
    PlinuÅ£ÄÂ
    OFERTADEÿMPRUMUT ¿
    „‚ ‚ nchiriez
     
     
    Home  |  Despre noi  |  Adauga anunt  |  Cont nou  |  Contact  |  Termeni si conditii  |  Publicitate si promovare  |  Utile  |  Diverse

    Copyright © 2008 TECOPREST COM. Toate drepturile rezervate. Web design: Tecoprest Com & Dezibel Media

    Voucher Oferta lunii.